Arama...

İnceleme

BPA’sız Ürünler Gerçekten Sağlıklı Mı?

Paylaş

BPA yani Bisfenol A, polikarbonat plastik ürünlerinde ve epoksi reçine bazlı yiyecek kutularında kullanılan bir kimyasal. Plastikleri sertleştiriyor, bakterileri yiyecekten uzak tutuyor ve paslanmayı önlüyor.
BPA, Östrojen hormonunu taklit ediyor. Aynı zamanda kanser, sperm sayısı düşürme, doğurganlığı azaltma, hiperaktivite, obezite, diyabet ve erken ergenlik ile ilişkili. (Daha önce paylaştığım Vazgeçiyoruz belgeselini izlemeniz şart)
FDA, 2012’de biberonlarda; 2013’te mama kutularında BPA kullanımını yasakladı.
Plastik ürünlerdeki sorun şu aslında; yapısında bulunan kimyasallar yiyeceklere sızıyor. Kabın ısıtılması ve yiyeceğin sıcaklığı ile bu durum artıyor.
BPA İçermeyen Ürünler:
BPA içermeyen her tür plastikten, zararlı kimyasallar sızabilir. 2011 yılında yayımlanan bir araştırmada, 500 plastik ürün incelenmiş ve hepsinin hormon aktivitesini bozan kimyasallar saldığı ortaya çıkmış. Hatta BPA içermeyenler, içerenlere göre daha yıkıcı kimyasallar salmış. Zaten BPA içermeyen ürünlere diğer Bisfenol türevleri eklendiği biliniyor.
Tek bir plastik parçası 5-30 arası kimyasal madde içerebiliyormuş. Biberon gibi birden fazla parçalı bir ürün ise 100’den fazla içerebilirmiş. Yani tek sorun BPA değil..
BPA içeren ürünler bunlarla da sınırlı değil; oyuncaklar, diş macunları, su şişeleri, faturalar vs. En riskli olanı oral maruziyet.
Neleri Tercih Edebiliriz?
Baya zor bir konu gerçekten. Özellikle bebekler söz konusu olunca.
⭐️Cam veya Paslanmaz Çelik: En güvenilir seçenek cam olsa da bebekler konusunda yine de riskli. Sürekli düşme ve kırılma hali mevcut. Paslanmaz çelik ürünler ise bazı ağır metalleri içerebilir. İyi bir marka seçip, asidik yiyecek eklenmediği sürece risk oranı azaltılabilir.
⭐️Silikon: Food Grade Silicone olarak tabir edilenler görece sağlıklı bulunuyor. Güvenliği hakkında çalışmalar sınırlı. Düşük veya yüksek sıcaklıklarda kimyasal geçişi olabilir.
?Biberon Uçları: Silikon ve doğal kauçuk olanlar tercih edilebilir. Sentetik lateks ürünlerden uzak durmak gerekiyor.
?Geri Dönüşüm Kodlarından 3(Fitalat), 6(Nörotoksin Stiren) ve 7(BPA) kaçınılması gerektiği söyleniyor. Plastikleri ısıtmayın, benmari yöntemi ılık suda bekletin. Aşınmış olanları atın.

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *