Arama...

Doğal Ev

Deterjanlarda Bulunan Riskli Maddeler

Paylaş

❗️1,4-Dioxane (Dioxane, Diethylene Oxide)
Etoksilasyon yan ürünü olduğu için etikette yazılmaz. Ucuz bir kısayol prosesidir. Çalışılan çamaşırların 2/3’ünde rastlanmış. Tüm vücut için toksik ve kanserle ilişkili. İnsanlar için tehlikeli sayılan pestisitler ile eşit ya da daha yüksek tehlikede sayılıyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü, eser miktarın bile endişe verici olduğunu düşünüyor. EPA ise B sınıfı olası kanserojen olarak sınıflandırıyor. 1,4-Dioksan ile kirlenen deterjanlar; Formaldehit, Nitrozamin ve Fitalatlar gibi diğer kirleticilerden de izler taşıyabilirler. Kaçınmak için, etoksilasyon ile oluşan ürünlerden uzak durulmalı. İçindekiler listesinde şu eklere dikkat edilmeli:
?myreth, oleth, laureth, ceteareth ve diğer eth ile bitenler
?PEG
?Polyethylene, Polyethylene glycol, Polyoxyethylene
?Oxynol
?Sodium laureth/laurel sulfate
❗️Ayrıca içeriklerde bulunabilen; Solunum ve cilt tahrişi yapabilen Subtilisin, toksik ve alerji yapabilen Benzisothiazolinone ile Methylchloroisothiazolinone, nörotoksik ve alerji yapabilen Methylisothiazolinone, kanserojen Formaldehit oluşturan toksik, alerji ve kanserle ilişkili Sodium Hydroxymethyl Glycinate, alerji yapabilen Potassium Sorbate, toksik Sodium Formate, Sodium Benzoate, Fosfonatlar gibi maddelere de dikkat edilmeli.
?Çamaşır makinesinden çıkan her çamaşır, deterjandan dolayı, toksik bileşikler içerir. Sadece kumaşta kalmaz, cildimize de geçer.
Geleneksel deterjanlar; endokrin bozucu, nörotoksik ve kanser yapıcı potansiyel kimyasallar ile kokuların bileşiminden oluşur. Giysilerin emmesi ve içinde kalması için tasarlanan parfümler vardır. Kokusuz deterjanlara bile kokuyu gizlemek için maskeleyici kimyasallar eklenir. Çamaşırlar yıkanırken ve kururken bile havaya kimyasallar yayılır. Amerikan Kanser Derneği; her 3 erkekten 1’inin ve her 2 kadından 1’inin kansere yakalanacağını öngörmüş.

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *