Hindistan Cevizi Yağı ve Diğer Yağlardaki Tehlikeler
Paylaş
Hindistan Cevizi Yağları gerçekten organik mi konusu kafama takılmıştı. Benim gibi psikopat Nurcan dedi ki: “İlkay, üzerinde Hexane-Free yazanları alıyorum!” Teşekkürler Nurcan ?
‘Organik’ kelimesinin nasıl itibarsızlaştırıldığını hepimiz biliyoruz artık. ‘Soğuk Sıkım (Cold Pressed or Pressed) ve Sızma (Virgin)’ ibareleri bile bazen gerçekleri yansıtmayabiliyormuş. Bir sürü işlemden geçen yağlar bu etiketlerle satılabiliyormuş. Soğuk Sıkım ibaresi ilk sıkım durumunu ifade edebiliyor yani. Sonraki aşamalar etikete yansımıyor. O yüzden etiketlere ‘Ham (Crude) ya da Rafine Edilmemiş (Unrefined)’ yazıları eklenmeye başlamış.
Bu sebeple kullandığımız yağları güvenilir üreticilerden almamız gerekiyor. Çünkü asitlik oranını düşürmek için bile müdahaleler uygulanabiliyor.
Yağlar 3 yöntemle (en çok kullanılan) elde ediliyor;
?Su veya Buhar Distilasyonu
?Soğuk Pres (Sıkım)
?Çözücü (Solvent) Ekstraksiyonu
Petrol Bazlı Çözücüler; Pentan, Heptan, Oktan ve Hekzan ile sentetik Trikloretilen. Bu maddelerin çoğu benzinde bulunur.
En çok kullanılan çözücü Hekzan. Cilt tahrişi yapabiliyor ve üreme sistemi için toksik.
Üreticiler bu maddelerin yağa çok az miktarda geçtiğini söylüyorlar. 1956 yılında yapılan bir kanser kongresinde bile dile getirilmiş; bazı mineral yağlar ve parafinler dahil petrol ürünlerinin, kansere neden olduğu deneylerle kanıtlanmış. Üstelik bu maddelerin yüksek ısılarda yapılan işlemlerde kullanılması risk oranlarını arttırıyor.
İnsan vücudunda olmaması gereken maddeler için çok küçük miktarlar bile tehlikelidir. Doğrusu hiç bulunmamalarıdır!
Hindistan Cevizi yağı ile ilgili bir diğer konu ise etik. Toplanma sürecinde hayvanlara yapılanlarla ilgili çok sayıda kaynak bulabilirsiniz. Ve artık Sabun Cevizi konusunda da düşündüğüm aynı şey, ithal konusu.
Rafine yağlar konusunda durum daha da vahim; Sodyum Hidroksit ve 450 C gibi yüksek sıcaklıklar uygulanabiliyor. Süzme, koku giderme, ağartma gibi işlemler de cabası. Koruyucu ve donmayı engelleyen maddeler de ekleniyor. Bir de bozulmuş yağların tekrar satışa çıkarıldığına dair söylentiler var ki akla zarar..
Margarin zaten kullanmıyorsunuzdur diye değinmiyorum bile!