Arama...

İnceleme

Kehribar Etkisi

Paylaş

Kehribar Etkisi gerçek mi, efsane mi?

Kehribar, bir çam türü olan Pinus Succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesi. Bebeklerde diş çıkarma döneminde, ağrı kesici ve belirtileri hafifletici olduğu iddia ediliyor. Kehribarda bulunan Süksinik Asit’in, analjezik olarak etki ettiğine inanılıyor.
Süksinik Asit içeren kehribar çeşidi Baltık Kehribarı.
Süksinik Asit, vücudumuzda Krebs Çemberinde rol oynuyor. Ayrıca lezzet arttırıcı ve pH kontrolü için, bazı ülkelerde gıda katkı maddesi olarak kullanılıyor. Göz hasarı yapabiliyor ve cilt/solunum tahriş edici olarak tanımlanıyor. Analjezik etkisine dair bir çalışma yok. Anafilaksi ve Histamin üzerine etkisi araştırılmış. Aşındırıcı Formik ve Asetik Asit gibi uçucu bozunma ürünlerine dönüşebiliyor. Son zamanlarda kansere neden olabilen metabolit olarak tanımlanmış.
Kehribarın, vücut sıcaklığında Süksinik Asit salgıladığına dair kanıt yok. 188 C civarı bir sıcaklıkta eriyor ve suda kısmen çözünüyor. Ter ile çözünme ihtimali henüz araştırılmamış. Kehribar’ın etkisinin başka sebeple olabileceği düşünülüyor.
Bebeklerde kullanımları açısından da bir araştırma yapılmış. Hangi basınçta ve kuvvette kırılabilecekleri veya parçalanacaklarına dair. Yine de güvenli olmadığı için çoğu ülkede yasaklanması yönünde adımlar atılmış ve çeşitli bakanlıklar uyarı yayınlamış.
Kimyasal ve GDO’dan uzak duran, aşı maddelerinden korkan ebeveynlerin; çocuklarının kan dolaşımına doğal da olsa kimyasalların sızmasıyla ilgili neden sorun yaşamadığı sorulan sorular arasında.
Diş çıkarma döneminde artan salya miktarını azaltması dışında bir kullanıcı yorumuna rastlamadım.
Bebeklerinin acı çekmesine dayanamayan ebeveynlerin, güvenlik riskini göze aldıkları söyleniyor. Çoğu ebeveyn kimyasal ilaç kullanmaktansa doğal olanı tercih ettiğini belirtiyor. Diş hekimleri ilaç kullanımını da Kehribarı da önermiyorlar, bebeği rahatlatacak tavsiyeler veriyorlar sadece. Üstelik sahtesi en çok satılan ürünlerden.
Evet her bebek farklı, her bebeğin diş çıkarma süreci ve belirtileri farklı. Ateş nasıl vücudun savunma mekanizması ise diş çıkarma belirtileri de öyle. Ben bu konuda bilimselliği seçtim ve güvenli bulmuyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *