Alüminyum İnceleme
Paylaş
Alüminyum, doğada en fazla bulunan elementlerden birisi olduğu için ucuz bir endüstriyel malzemedir. Isı iletkenliği mükemmel olduğu için pişirme kaplarında tercih edilir.
Alzheimer ve çeşitli kanser türleriyle ilişkili yüksek derecede toksik bir metaldir. Vücutta çeşitli organ ve dokularda birikir. Alüminyum’un olası riskleri sabitlenen hikayelerde mevcut.
Metallerin termal iletkenliği w/m.k veya metre-kelvin başına watt olarak ölçülür. Alüminyum, paslanmaz çelikten 16 kat daha fazla termal iletkenliğe sahiptir. Şu şekilde sıralanabilir;
Bakır>Alüminyum>Nikel>Döküm Demir>Kalay>Paslanmaz Çelik
Alüminyum kaplar, ısıtıldıklarında ya da asitli yiyeceklerle tepkimeye girdiklerinde metalin yiyeceğe sızmasına neden olur. Çizilmesi ve tel ile temizlenmesi bu durumu arttırır.
Alüminyum, hava ile maruz bırakılırsa yüzeyde ince bir Alüminyum Oksit tabakası oluşur. İnce olsa da güçlü ve serttir. Alüminyum ile hava arasında bariyer oluşturmak, metalin daha fazla oksidasyona uğramasını önler. Bu yüzden yapışmaz bir tabaka ile kaplanır ya da eloksallı olur.
?Anodized (Eloksallı) ve Hard Ionized (Sert Eloksallı) olabilir. Yapışmaz ve çizilmeye dayanıklıdır. Asıl pişirme yüzeyinin böyle olmasına dikkat edilmelidir. Bu kısmı yazma sebebim birçok farklı pişirme kabında Alüminyum bulunmasıdır.
❗️Alüminyum Oksitten, sentetik olarak Safir (Gökyakut) ve Yakut üretilir. Örneğin sentetik Yakut, lazerlerde kullanılabilir.
❗️Evdeki düz Alüminyum olan tüm malzemeleri atmanız sağlığınız için atacağınız bir adım olacaktır. Tabi dışarıda her restoran ve tatlıcıda kullanılması konusunda ne yapılabilir bilmiyorum.