Lanolin İnceleme
Paylaş
Benim de kullandığım, hatta birkaç kez yıkamayı unutup o şekilde emzirdiğim, ama bugünkü araştırmalarımdan sonra bende vicdan azabı yaratan Lanolin’e bakalım ??♀️ Ben Lansinoh almıştım ama Lanolin kremi olan birçok marka mevcut.
?Lanolin, koyunların yünlerini korumak için ciltlerinden salgılanan bir yağ aslında.
?Kozmetik ürünlerde iki türü yaygın olarak kullanılıyor; Lanolin ve Lanolin Alkol.
?Yüksek yağ içerdiği için tıkayıcı görevi görerek suyun deriden buharlaşmasını önlüyor. Bu sayede cilt nemleniyor ve iyileşmesi hızlanıyor.
❗️Çoğu cilt için güvenli ama bir çalışmanın sonuçları şöyle;
1000 den fazla egzamalı çocuğun %66’sı Lanolin Alkole tepki vermiş. Kronik yaraları olan hastaların %11’inde Lanolin’e karşı alerjik reaksiyon olmuş.
Lanolin alerjisinin artmasındaki en büyük sebebin, lanoline uzun süre maruz kalmayla ilişkili olduğu düşünülüyor. Cilt bakım ürünlerindeki en büyük sorun da bu aslında; maruziyet ve birikim. Lanolin içeren ürünlerin önerilmesi konusunda sağlık profesyonellerinin eğitilmesi gerektiği savunuluyor. ❗️Lanolinin alerjik reaksiyon yaratmasının en büyük sebebi yün için beslenen koyunlara, yetiştirilirken, organik davranılmaması sanırım. Yedikleri yemlerin GDO’lu olması, kendilerine enjekte edilen şeyler vs. Özellikle Glifosatla yapılan GDO’lar lanolini etkileyen endokrin bozucu maddeler.
⚠️Yetişkinler için riskin daha az olduğu ama bebekler için yüksek olduğu söyleniyor. Anne sütündeki enzimler bebeğin eksiklerini tamamlıyor ama lanolinden gelen pestisitleri bu enzimlerle bile tolere edemeyebilirlermiş.