Arama...

Bebek Ürünleri İnceleme

Bebek Bezlerinde Bulunan Riskler

Paylaş

Bebek bezlerinin; 60 tehlikeli kimyasaldan izler taşıyabileceğini gösteren, 2016-2018 yılları arasında Fransa’da yapılan bir araştırma mevcut. İncelenen bezler üzerinde pestisit Glifosat’a da rastlanmış. Ekolojik olarak tanımlanan bazı bezlerde bile zararlı maddeler görülmüş.
Aslında bildiğimiz bir gerçek bu ama her zaman göz ardı ediyoruz. Vicdanımızı susturuyoruz, üşengeçliğimize yenik düşüyoruz. Hala tam zamanlı YBB’ye geçemedim ve her hazır bez kullandığımda sanki dikenli bir tel kullanıyormuşum gibi hissediyorum.

Bebek bezleri, plastik türevleri ve çeşitli kimyasallar içeriyor; Dioksinler, Sodyum Poliakrilat, Boyalar, Kokular, Fitalatlar.. Neredeyse 2-2,5 yıl boyunca bunlara maruz kalmak nelere yol açabilir peki; Kanser, Astım, Hormon Bozukluğu vs.

Dekoratif amaçlı kullanılan boyalar dahi Bebek Bezi İsiliğine yol açabiliyor. Bu boyaların bazıları ağır metal içerebiliyor.

Endüstriyel süreçlerin yan ürünü olan Dioksinler, güçlü kanserojenler. Bez malzemelerini ağartmak için kullanılan Klor’dan eser miktarda gelebiliyor. Klor yerine Oksijenle ağartma yapılmışsa bir nebze daha iyi.

Fitalatlar, plastikleri daha esnek yapan kimyasal maddeler. Bezlerde su geçirmez dış katmanda kullanılıyorlar. Kimyasal olarak bağlanmıyorlar; havaya ya da sıvıların içine sızarak sindirim, termal transfer ve inhalasyon ile maruz kalınıyor. Hormonları taklit ederek hormon bozukluğuna yol açıyorlar. Üreme sistemini etkiliyorlar.

Toluen, merkezi sinir sistemini baskılıyor. Etilbenzen, potansiyel karsinojen. Dipanten, cilt ve göz tahriş edici. Stiren, sinir ve solunum sistemine zarar veriyor.

Bu kimyasalların çoğu plastik ve diğer endüstriyel ürünlerin üretiminde yaygın olarak kullanılıyor. Ve plastikten yapılmış dış astarlı bebek bezinde bunlara rastlamak sürpriz olmaz. Zaten yapılan az sayıdaki araştırma sonuçları da bunu kanıtlıyor.

Süper Emici Polimer olarak kullanılan Sodyum Poliakrilat, kızlarda idrar yolu enfeksiyonu yapabiliyor. Ağır metal Tribütil-tin (TBT), hormonal problemlere sebep olabiliyor. Erkeklerde kısırlığa yol açabiliyor. Kauçuktan ve yapıştırıcıdan gelen kimyasallar da var.
Çevreye ve doğaya verdiğimiz zarar? Ah ah sonu gelmiyor..

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *