Arama...

İnceleme

Fitik Asit Hakkında

Paylaş

Günümüzde en çok duyduğumuz kelimeler Fitik Asit, Lektin ve Gluten olmaya başladı. Ben de ilk olarak Fitik Asit konusunda paylaşım yapmak istedim. Bu yazıda fitik asit nedir? Fitik Asit hangi besinlerde bulunur? Fitik Asit zararlı mıdır? Fitik asit nasıl elimine edilir? konularına değineceğim.

Yine her alanda olduğu gibi sağlıklı beslenme anlamında da her çeşit görüş mevcut. Araştırmalar zaten derya deniz, finanse edenleri görünce çoğuna güven olmuyor. En doğrusunun; herkesin kendi vücudunu dinlemesi olduğunu düşünüyorum ben. Bir besini belirli bir süre kesip, sonra deneyince zaten etkisi görülüyor.

Tahıllarda, Baklagillerde, Yağlı Tohumlarda ve Kuruyemişlerde; Fosforun ana depo şekli. Mikrobesinleri (Fe, Zn, Ca, Mg, Mn) bağlayan ve insanlar dahil mongastrik hayvanlar için biyoyararlı olmasını engelleyen bir gıda inhibitörü olarak biliniyor. Çünkü sindirim sisteminde Fitaz enzimi olmadığı söyleniyor (Hallberg 1989, Reddy 1996, Bahn 2004, Philpy 2006).

Bu besinlerden Fitik Asit içeriğini azaltmak ve besin değerini arttırmak için birkaç yöntem mevcut. Islatma, Fermantasyon, Çimlendirme ve Fitaz enzimi ile işleme. Biyolojik olarak erişilebilen en iyi Fe ve Zn kaynakları Bakliyat/Kuruyemişler olsa da, bitkisel asit ve diğer antibesin faktörleri sebebiyle biyoyararlanımın %5-15 seviyesinde olduğunu söyleyenler de mevcut.

Fitik Asitten tamamen kurtulamasak da azaltmak mümkün. Bu konunun temelinde, Fitik Asidi parçalayan Fitaz Enzimini aktive etmek yatıyor.
*Fitaz enziminin çalışabildiği optimum aralıklar için farklı bilgiler mevcut. En doğrusunu bulmaya çalışacağım. pH 4,5-6 arası ideal gibi duruyor. Sıcaklık olarak yüksek sıcaklıklara rastladım hep.
Belli başlı gıdalarda neler yapabiliriz şöyle bir bakalım:
Islatma suyunda Peynir altı suyu, Çiğ elma sirkesi, Tahıllar, Ayran veya Yoğurt, Fermente içecek (Kombucha vs.), Limon suyu kullanılabilir. Tuzun etkili olduğuna dair bir çalışma bulamadım.

İlk yazacağım sayılar ıslatma süresi, diğeri filizlendirme. Hepsi yaklaşık sayılar, farklı sitelerde farklı saatler görebilirsiniz. Zaten çoğunu yapmak imkansız gibi. Yapabildiğimizin en iyisini yapacağımız bir konu daha, artık elinizden ne kadarı geliyorsa.
Badem; 8 saat ıslatma+12 saat filizlendirme.
Ceviz; 4 saat ıslatma.
Kahverengi Pirinç; 16-24 saat ıslatma. Hatta kepekli pirinç konusunda Uzakdoğulular bir çalışma yapmışlar,bir önceki ıslatılan pirincin suyu da kullanılıyor. Normal pirinç 9 saat+3-5 gün.
Karabuğday; 15-30 dk+1-2 gün
Mercimek; 8 saat+12 saat
Nohut; 12 saat+12 saat
Kinoa; 2 saat+1-2 gün
Keten Tohumu ve Susam; 8 saat ıslatma. Susam için +1-2 gün filizlendirme.
Mısır; 12 saat+2-3 gün

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325021/#!po=0.555556
http://www.kevinhinkle.com/phytic-acid.html

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *