Paslanmaz Çelik İnceleme
Paylaş
Pişirme kaplarını araştırdıkça şu sonuca vardım: Muhteşem bir pişirme kabı yok, sadece daha güvenli olan seçenekler var o kadar.
En basitinden güvenli sandığımız Paslanmaz Çelik ürünlerin bile riskleri olabiliyor. Fiyat ve kalite burada devreye giriyor. Çünkü Paslanmaz Çelik dediğimiz şeylerin içeriğinde Demir, Krom, Nikel ve hatta Titanyum dahi bulunabilir. Bazı metaller vücudumuz için faydalı olsa da hem fazla miktarları zararlı hem de kullanılan endüstriyel metaller farklı değerlikte oluyor.
⭐️Paslanmaz Çelik ürünlerde, asitli yiyecekleri uzun süre pişirince Krom ve Nikel geçişi olabiliyor. Bu sebeple asitli yiyeceğin pişirilip hemen çıkarılması öneriliyor. Bu ürünlerde Kombucha ve Kemik Suyu yapımı da riskli olabiliyormuş. Sağlıklı bir şeyler yapayım derken..
⭐️3 tip Paslanmaz Çelik tencere ile domates sos pişirmişler ve Nikel/Krom geçişini ICP-MS cihazı ile analiz etmişler. 6 saat sonra sos içindeki Ni ve Cr oranları, Paslanmaz Çeliğin derecesine bağlı olarak 26 veya 7 kat artmış. Tabi burada Paslanmaz Çelik kalitesi, Pişirme Süresi ve Kullanıma Bağlı olarak sonuçlar değişkenlik gösteriyor.
⭐️Krom ve Nikel; Paslanmaz Çelik ürünlerin paslanmalarını önlüyor ve güçlendiriyor.
⭐️İçeriğindeki metallerin yüzdesi 18/0, 18/8, 18/10 vs. şeklinde belirtiliyor.
Buradaki 18, paslanmaya karşı dayanıklılık sağlayan Kromu gösteriyor. 0,8 veya 10 ise gümüş benzeri parlaklık veren ve yine paslanmayı önleyen Nikeli belirtiyor.
⭐️Nikel daha zararlı olduğu için bu orana dikkat ederek ürün seçmeniz gerekiyor. Çünkü alerjik ve kanserojen etki ediyor. Demir ve Alüminyumdan daha toksik etki gösterebiliyormuş.
⭐️Ürünlerin kalitesi 304 veya 316 gibi sayılarla da ifade edilebiliyor. İki çeşit paslanmaz çelik; Ferritik (409 ve 430) ve Östenitik (304 ve 316) olarak adlandırılıyor. Farklı alaşımlar içerebildiği için manyetik olabiliyorlar. Ama sıcaklıkla birlikte bu özellik de değişebiliyor. Bu iş baya karıştı ?
⭐️Bu ürünler zedelenmemeli ve tel ile ovulmamalı. Hangi çeşit pişirme kabınız olursa olsun, ahşap gereçlerle (şimşir veya tik) birlikte kullanmaya çalışın.
Emeğinize sağlık. Benim için çok anlamlı bir bilgi paylaşımı oldu.