Titanyum, Granit, Elmas, Bakır, Cam, Emaye, Güveç İnceleme
Paylaş
Yapışmaz kaplamalardan kaçınmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz artık. Çoğu üründe Teflon içermez diyor, kısmen doğru çünkü Teflon ticari bir isim. Teflon içermiyor evet ama yapışmaz özellik kazandıran ne? Markalar açıklamadıkları sürece bilmemiz mümkün değil.
?Titanyum: Kabaca Titanyum merkezi+Yüzeyde Seramik kaplama olabiliyor. Saf Titanyum ya da Titanyum+Alüminyum olabilir.
?Granit: Benzerliği dışında Granit ile ilgisi olmadığı söyleniyor. Kabaca Çelik çekirdek+Cam kaplamadan veya Porselen Emaye ile kaplı Karbon Çelik olabiliyor.
?Elmas: PTFE’den yapılan sentetik kaplama içerdikleri söyleniyor.
?Bakır: Reaktif olduğu için asitli yiyeceklerle reaksiyona giriyor. Bakır tuzları oluşturarak karaciğer, mide ve böbrek sorunu ya da kansızlığa sebep olabiliyor. Bu sebeple üzeri Kalay ya da Paslanmaz Çelik ile kaplanmalı. Kalay ~450 F eridiği için yiyeceğe sızma oranı düşük. Bakır kaplarınız sürekli Kalaylanmalı yani.
?Emaye: Çelik, Döküm Demir veya Alüminyum taban+Camsı yapıda Silikat karışımları ile kaplanır. Asitli yiyeceğe karşı dirençli. Kurşun, Kadmiyum riski olabilir ve çatlayabilir. Kalitesi önemli.
Emay??Koruma, parlaklık ve estetik katar. Anyon+Katyon’dan oluşur. Başlıca Anyonlar Oksijen ve Flor’dur. Emay ile kaplı malzeme Emaye olur.
?Güveç (Kil): Sır içermeyen güveçler, gözle görülemeyen bir şekilde kırılırsa bazı riskleri olabiliyor. Sır işlemi toksik olmamalı, çünkü Kurşun ya da Kadmiyum içerebilir. Yüzeyi çok parlak olmamalı deniliyor. Alındıktan sonra 24 saat suda bekletilmesi öneriliyor.
?Cam: Kabaca Kum+Soda+Kireç. Soda Lime daha düşük sıcaklıklarda kırılabiliyor. Borosilikat daha dayanıklı. Organik esaslı camlar polimerlerden oluşurken, Pyrex camı inorganik esaslı (oksitler, sülfitler ve tuzlar).
Borcam??Borosilikat
Cam ürünler ani ısı değişikliklerine maruz bırakılmamalı. Pişirmeden önce oda sıcaklığında olmalı. Kulpları farklı bir materyal olan ürünlere dikkat edilmeli çünkü Kurşun içerebilirler.